Biografi.

 

Vagn Predbjørn Jensen blev født den 23. april 1936 i Vester Vedsted ved Ribe som søn af sognepræst Johannes Martin Jensen og hustru Inger Margrethe, født Poulsen. Sin barndom tilbragte han i Vester Vedsted, i Tyskland og på Læsø, hvor han tog præliminæreksamen i 1951. Han tog nysproglig studentereksamen fra Odense Katedralskole i 1954, og derpå gik han på Århus Seminarium, hvor han tog lærereksamen i 1958. I årene 1958 – 72 var han skolelærer på Kappelborgskolen i Skagen. I 1961 blev han gift med Edith Søndberg, med hvem han fik to døtre. I årene 1972 – 96 var han ansat som lærer ved Rudolf Steiner Skolen i Odense.

Vagn Predbjørn Jensen begyndte at skrive noveller som nittenårig, men først mange år efter begyndte skriveriet at lykkes. Den første vellykkede novelle var Vandring på vaderne, der senere indgik i samlingen Havet omkring Jorden. På det tidspunkt var han midt i trediverne. Han skrev mange aviskronikker i disse år, og det var en god øvelse at skulle fatte sig i korthed og udtrykke sig præcist.

Da han var 44 år, havde han romanen Løv som vinden jager færdig. Han forsøgte at få den udgivet, men fik afslag på det ene forlag efter det andet. (Den blev med tiden en af hans største succeser.) Først i 1983, da han var 47 år, debuterede han omsider på det lille alternative forlag Brage med romanen Tårnet i Atlantis.

Han udgav nu en række bøger på Brage, men da det måtte lukke i 1991, stod han atter uden forlag. Han havde imidlertid fået mange gode anmeldelser og var blevet kendt gennem en fjernsynsudsendelse med forfatteren Jørgen Thorgaard. Derfor troede han, det skulle kunne lade sig gøre at få den næste bog ud. Men han havde det stadig svært med forlagskonsulenterne. Også romanen Vandspejlet vandrede fra forlag til forlag. Først i 1994 blev bogen antaget på forlaget Tiderne skifter. Da denne bog, som var afvist af 8 forlag, omsider udkom, blev den indstillet til årets Kritikerpris.

Bortset fra biografien Dyrlægens Johannes udkom alle de følgende bøger på Tiderne Skifter.

Efter pensioneringen i 1996 har Vagn Predbjørn Jensen været forfatter på heltid.

I juni 2004 gav lægerne ham diagnosen ALS, amyotrofisk lateral sclerose.

En anonym giver skænkede ham i maj 2005 en hæderspris på kr. 50.000 med følgende begrundelse:

”Vagn Predbjørn Jensen har i sit forfatterskab vedvarende og på forbilledlig vis i fiktionens form skildret Danmark under Anden Verdenskrig og den tyske besættelse. Vagn Predbjørn Jensen har et ypperligt sprog og en markant evne til personskildring. Prisen gives specielt for de to sammenhængende seneste romaner Strømme og Regnskab.”

 

I juni 2005 modtog han Blicher-prisen.